Czy można mrozić dynię?

Jak mrozić dynie?

Chyba każdemu z nas jesień kojarzy się z dynią. Sezon na to warzywo jest dość krótki, dlatego na przełomie października i listopada, dynia jest królową warzyw. Nic dziwnego, można zrobić z niej zupy, ciasta, ciasteczka, dania obiadowe, koktajle i sałatki.

Czy dynię można mrozić?

Miłośników dyni jest sporo, dlatego wiele osób może zastanawiać się czy można cieszyć się pysznym smakiem dyni również zimą lub wiosną?

Oczywiście, i najlepszym na to sposobem jest mrożenie dyni. Dynia poza sezonem jest ciężko dostępna i droga, dlatego jest to świetny sposób nie tylko na przedłużenie możliwości smakowania tego warzywa poza sezonem, ale też oszczędność pieniędzy.

Mrożenie warzyw to bardzo dobry sposób na zachowanie ich walorów zarówno smakowych, jak i zdrowotnych. Takie produkty nie tracą swoich witamin i minerałów, a tych dynia ma sporo, bo jest bogata w cynk, witaminy C, B1, B2 i PP, jest również bogatym źródłem beta-karotenu.

Jak mrozić dynię?

Do mrożenia dyni wystarczy kilka prostych kroków oraz miejsce w zamrażalniku. Można mrozić każdy gatunek dyni, jedyny warunek to to, by była dojrzała, ale bez uszkodzeń, nawet lekko zepsuty kawałek czy ogon może doprowadzić do tego, że mrożenie zakończy się fiaskiem.

Dynię można zamrozić na dwa sposoby: surową oraz pieczoną, wybór metody jest uzależniony od jej późniejszego przeznaczenia.

Mrożenie dyni surowej

Aby prawidłowo zamrozić surową dynię należy ją dokładnie umyć, oczyścić z pestek, pokroić i obrać ze skóry. Można ją pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce, w zależności od tego, jakie ma się wobec niej plany. Pokrojona w kostkę dynia będzie idealna do zup, sosów, gulaszu, natomiast starta na grubych oczkach to świetny dodatek surówki i ciast.

Poporcjowaną dynię najlepiej przechowywać w woreczkach strunowych.

Mrożenie dyni pieczonej

Aby upiec dynię, należy nastawić piekarnik na 180 stopni, opłukać warzywo, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze skórą do dołu. Po około 40 minutach dynia powinna być gotowa. Gdy ostygnie, skóra powinna łatwo odchodzić.

Upieczoną dynię należy ostudzić i pokroić w kostkę lub zmiksować na puree. Zmiksowana upieczona dynia będzie zajmowała mniej miejsca w zamrażalniku, a jest idealna do zagęszczenia zupy lub sosu czy jako dodatek do ciasta, natomiast pokrojona w kostkę to świetny dodatek do sałatki, owsianki, lub dodatek do obiadu.

Pieczona dynia po rozmrożeniu jest gotowa do spożycia, co skraca czas przygotowywania posiłku.

Zamrożona dynia powinna być przechowywana w zamrażarce maksymalnie przez 8-10 miesięcy.

Pozostałości po wydrążonym miąższu można osuszyć, aby uzyskać bardzo zdrowe i wartościowe pestki dyni.

Podsumowując, dynia to świetny dodatek do wielu dań, wszechstronne warzywo, które możemy wykorzystać zarówno do dań obiadowych i deserów. Przepisów na potrawy z dyni, jest tyle, że każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie, dlatego zamrożenie jej to świetny pomysł, dzięki temu możemy cieszyć się jej smakiem cały rok.